- Miks on oluline hoida külmikus optimaalset temperatuuri?
- Ideaalne temperatuur
- Kuidas temperatuur külmiku erinevates osades varieerub?
Külmikutel on meie elus oluline roll – hoida meie toit värske ja maitsvana. Kuid selleks, et kõik ladusalt sujuks ning külmkapp meid kaua teeniks, on väga oluline säilitada selle optimaalne temperatuur. Seekord teemegi juttu sellest, milline on külmkapi soovituslik temperatuur ja miks on oluline seda väga täpselt järgida.
Miks on oluline hoida külmikus optimaalset temperatuuri?
Kõigepealt tuleb aru saada, et külmiku peamiseks ülesandeks on aeglustada bakterite paljunemist toidus – neil ei ole võimalik levida madalamatel temperatuuridel. Seetõttu tundub sageli, et mida madalam temperatuur, seda parem. Kui aga üle pingutate, jahtub toit liigselt maha. See tähendab, et toit kaotab oma väärtuslikke omadusi ja selle töötlemine muutub palju keerulisemaks. Olukorra vältimiseks on oluline järgida alltoodud soovitusi.
Ideaalne temperatuur
Ideaalis peaks teie külmik hoidma järgmisi temperatuure:
- Külmkapi temperatuur peaks olema umbes 4 kraadi. Sõltuvalt konkreetsest seadmest võib see aga jääda vahemikku 1–4 kraadi, kõige tähtsam on seda vahemikku mitte ületada. Pange tähele, et külmkapi temperatuuri võib suvel mitme kraadi võrra tõusta.
- Sügavkülmiku temperatuur peaks aastaringselt olema umbes -18–19 °C.
Kuidas temperatuur külmiku erinevates osades varieerub?
Sõltuvalt sellest, kui kaugel üks või teine riiul külmutuselementidest asub, varieerub ka nende temperatuur. Toidu võimalikult värskena hoidmiseks tuleks arvesse võtta järgmist:
- Hoidke sahtlites puuvilju, köögivilju, salateid ja igasuguseid maitsetaimi.
- Hoidke ukse sees tooteid, mis sisaldavad säilitusaineid, näiteks maitseained, kastmed, moosid või mahlad. Ukse pideva avamise tõttu on just ukse sees suurimad temperatuurikõikumised, seetõttu on oluline, et tooted ei oleks kiiresti riknevad.
- Ülemisel riiulil peaksid asuma valmistooted näiteks õhtusöögist järele jäänud portsud või poest soetatud valmistoidud. Saastumise vältimiseks peaksid taoline toit olema pakendatud õhukindlatesse anumatesse. Pange tähele, et seda sorti toite võite külmkapis hoida maksimaalselt paar päeva. On väga oluline, et valmistoit oleks teistest toiduainetest võimalikult kaugel (eriti oluline liha puhul) – nii ei pääse bakterid valmistoitudeni.
- Keskmistel riiulitel tuleks hoida piima, juustu, jogurtit, võid ja muid sarnaseid igapäevaseid tooteid.
- Värsked tooted nagu toores liha või kala, peaksid paiknema alumistel riiulitel. Veenduge, et need oleksid teistest toiduainetest võimalikult kaugel, et ei oleks saastumise ohtu.
Kõiki nimetatud näpunäiteid järgides ja optimaalseima temperatuuri valides, võite olla kindel, et olete teinud kõik endast oleneva, et hoida oma toit võimalikult kaua värskena. See kõik ei nõua palju pingutusi ning tulemused on seda väärt.