
Mikrolaineahjud on juba pikka aega oma kohta köögis hoidnud - seda naudivad kõik, kes kiirustavad ja kellel pole alati aega värskeid toite teha. Nende seadmete kohta on aga endiselt palju müüte: kui kahtlete mikrolaineahju eelistes, soovitame teil tutvuda nende peamiste omadustega ja kriteeriumidega, mida valimisel arvesse võtta.
Mikrolaineahju tööpõhimõte
Rohkem kui 70 aastat on mikrolaineahi püsinud muutumatuna - lühidalt öeldes, see on mikrolainete koostoime toidus leiduvate molekulidega. Ahju sisemuses olevad erielemendid loovad laineid, mis liigutavad toidus sisalduvaid hapniku molekule, põhjustades nende soojenemist seestpoolt. Taldriku pöörlemise mehhanism ja laineid suunav võre tagavad, et toit soojeneb ühtlaselt ja mahuti ise on konstrueeritud nii, et lainete levik väljaspool seadet oleks välistatud. On tõsi, et kuigi põhimõte ise pole muutunud, on tänapäeval võimalik leida seadmeid, mis pakuvad palju rohkem funktsioone ja võimalusi, mis panevad mõnikord ahjudega konkureerima - arutame neid veidi hiljem.
Eelised ja puudused
Veendumaks, et mikrolaineahi on teie köögis tõesti ruumi väärt, on kasulik tutvuda selle puuduste ja eelistega.
Eelised:
- Efektiivsus. Selles osas edastavad mikrolaineahjud tõesti paljusid seadmeid - toit soojeneb vaid mõne minutiga ja selleks peate vajutama vaid paari nuppu.
- Suitsu pole. See seade ei tekita suitsu, mis tähendab, et peamine köögis tekkiv saasteallikas on kõrvaldatud.
- Palju võimalusi. Neid ahjusid saab kasutada mitte ainult toidu soojendamiseks, vaid ka sulatamiseks, kuivatamiseks ja mõnikord - isegi toiduvalmistamiseks. Lisaks soovitatakse neid seadmeid sageli nõude või söögiriistade steriliseerimiseks: mikrolained tapavad neis sisalduvad viirused ja mikroobid.
- Piisavalt tervislik. Kuigi mikrolaineahju kahjulikkuse müüt on endiselt levinud, on see mõnes mõttes isegi parem kui teised toidu soojendamise seadmed. Sellega soojendamine ei vaja õli ega muud rasva, mida pannile panete - see tähendab, et söögid on tervislikumad või vähemalt väiksema kalorsusega.
- Ökonoomne. Kuna toidu soojendamine võtab vaid paar minutit, kulutab see ka palju vähem energiat. Väidetakse, et kasutades mikrolaineahju sagedamini kui muid elektriseadmeid, hoiate kokku rohkem kui 50 protsenti energiakuludest.
Puudused:
- Piiratud mahutavus. Ei ole võimalik (veel!) küpsetada nii palju erinevaid roogasid kui ahjus. Lisaks, saate korraga soojendada ühe toiduportsjoni: kui pere on suur ja kõik tahavad samal ajal süüa, võib see olla häiriv.
- Kõrgendatud turvanõuded. Selle tõhusa soojenemise õnnestumiseks on vaja kasutada nõusid, mis on spetsiaalselt ette nähtud selle seadme jaoks: need ei tohi olla metallist, plastikust ega paberist. Samuti - on soovitatav mitte seista seadme vahetus läheduses ja pärast selle väljalülitamist avage uks umbes 15-30 sekundi pärast.
- Toitainete puudus. Jah, toidu soojendamine ahjus kaotab mõned toitained, kuid selle kahjulikkuse osas ei lähe see ahjust, grillist ega teistest - kaasaegsetest nutiseadmetest kaugemale. Korduvalt on öeldud, et mikrolaineahjus kuumutatud toit on ohutu - peate seda ainult soojendama.
Kuidas valida mikrolaineahi?
Uue mikrolaineahju ostmisel, peaksite esmalt arvestama järgmisega:
- Tüüp. Praegu on olemas tavalised ahjud, millel on toidu soojendamise ja sulatamise funktsioonid, kuid lisaks neile on veel kaks tüüpi. Nende hulka kuuluvad grilliga mikrolaineahjud, mis võimaldavad toitu maitsvalt röstida, ja konvektsiooniga seadmed, millel on ka küpsetuse funktsioon ja mis võivad isegi tavalisi ahje asendada. Mikrolaineahju funktsioone leidub ka tänapäevastes ahjudes: see on väärt valik, kui köögis pole uue seadme jaoks lisaruumi ja hakkate ahju vahetama.
- Funktsionaalsus. Lisaks eelnimetatud funktsioonidele võivad need ahjud omada ka taimeri, lukustussüsteemi, auru, automaatse väljalülitamise ja kiirkäivituse funktsioone ning muid sarnaseid rakendusi, mis muudavad teie igapäevase rutiini veelgi lihtsamaks. On tõsi, et funktsionaalsus sõltub ka hinnast, seega peate tasakaalustama oma vajadused oma võimalustega.
- Paigalduse tüüp. Praegu on turul eraldiseisvad või sisseehitatud mikrolaineahjud. Esimese seadme tüüpi saate liigutada igal ajal, kui teil võib vaja minna rohkem ruumi, aga teist tüüpi ei saa liigutada. Ehkki sellised mikrolaineahjud on keskkonnasõbralikumad, vajavad nad sageli suuremaid investeeringuid.
- Suurus ja maht. Kõigepealt peaksite välja selgitama, millises suuruses ahi teie kööki sobib, ja seejärel - kaaluma selle mahukust. Sel juhul on see väga lihtne: mida suurem on maht, seda suuremaid ja keerukamaid nõusid kuumutatakse. On tõsi, et kui kavatsete seda kasutada ainult lihtsaks soojendamiseks, ei pea te valima suurimat mudelit, kuid kui kavatsete ahju asemel kasutada mikrolaineahju, on suurem seade palju mugavam.
- Võimsus. See aspekt on jälle väga lihtne - mida suurem on võimsus, seda tõhusam on teie uus mikrolaineahi. See kehtib eriti sagedaste vedelike kuumutamisel või keerukamate roogade valmistamisel.
- Juhtimine. Mehhaaniliselt juhitavad ahjud on tavaliselt odavamad, kuid vähem täpsed kui elektroonilised, mida soovitatakse juhul, kui täpne kestus või temperatuur on eriti oluline. Sensoorne kontroll on tänapäevastes seadmetes üha märgatavam - see erineb elektroonilisest ainult sellega, et nuppude asemel kasutatakse puutetundlikku pinda.
- Siseviimistlus. Roostevaba teras on tugev ja vastupidav kõrgele kuumusele, email on hõlpsasti hooldatav ja keraamika - kriimustuskindel ja vastupidav. Otsustage, milliseid omadusi eelistate!
- Disain. Ehkki võib leida üsna neutraalse, valge, musta või roostevabast terasest mikrolaineahju, leidub veel palju huvitavaid võimalusi - veenduge, et see seade sobiks ruumi üldise interjööriga.
Pärast kõigi nende kriteeriumide kaalumist otsustate kiiresti, milline mikrolaineahi vastab teie ja teie pere ootustele. Leiate laia valiku leheküljelt Kaup24.ee: siin on mikrolaineahjud soodsa hinnaga!