Kasulikud nõuanded

Mille järgi valida puuviljakuivatit?

Vaata kõiki pakkumisi
28.09.2015
kuivatatud puuviljad kausis

Puuvilja- ning ka toidukuivati on oluline säilitamaks värskeid puuvilju, juurvilju ning samuti liha, et neid hiljem kasutada. Kuivatis ringleb soe õhk, mis eemaldab toidust niiskuse. Tüüpiline masin kasutab õhu kuumutamiseks elektrit ning ventilaatorit selle ringlemiseks. Paljudel kuivatitel on reguleeritav termostaat, millega saab töödelda erinevaid toite.

Toidukuivati tööks ettevalmistamine

Korralikes toidukuivatites on kas ABS plastist, alumiiniumist või roostevabast terasest kuivatusrestid. Neid on kerge puhastada ja nad ei erita mingeid kahjulikke aineid ehk seega turvalised. Selliseid kuivatusriiuleid võib puhastada tavalisel viisil pestes. Siit ka esimene soovitus – enne igat kasutust oleks hea riiulid värskelt üle pesta või loputada. Eriti kui viimasest kuivatamisest on pool aastat möödas või kui võtate täiesti uue kuivati pakendist välja. Nii tagate toidule värske lõhna.

Toidukuivati kasulikkus

Kuivatamine on loomulik protsess, mis ei nõua keemia sekkumist. See säilitab maitsed ning toiteväärtuse, eemaldades vaid raskuse. Kuivatatud toidud on ideaalsed reisimiseks, koolilõunaks ning kingituseks sõpradele või sugulastele. Kuivatamine on mugav viis ruumipuuduses aednikel hoiustada nende saaki.

Õigesti kuivatatud toidud on kindlad hallitusele, bakteritele ning pärmile, mis niiskes keskkonnas kasvab. Võrreldes toidu külmutamise ja konserveerimisega, on toiteväärtuse kadu minimaalne.

Mida saab üldse toidukuivatiga kuivatada?

Toidukuivatis saab kuivatada praktiliselt kõike mis kuivatisse mahub või mida saab parajateks viiludeks lõigata. Olgu näiteks – seeni, aedvilju, puuvilju, juurvilju, marju ja ravimtaimi aga ka seemneid, liha, kala ja leiba.

Soomes on väga levinud matkale minnes näiteks hernesuppi või toorest muna kaasa kuivatada. Hernesuppi või mõnda muud rammusat suppi saab küpsetuspaberi peal väga mõnusalt õhukesteks pannkookideks kuivatada ja siis on teda lihtne matkal kaasas kanda ja vajadusel kiiresti jõuvarusid taastada. Samal otstarbel kuivatakse toorest muna õhukese kihina matkale kaasa. Väga praktiline ja väga tõhus.

Eestis on jälle tõusvaks trendiks saanud omakasvatatud puhaste ja magusate viinamarjade rosinaks kuivatamine. Asi on selles, et tööstuslikult kasvatatud viinamarjad, millest poe-rosinaid tehakse ja lastele söödetakse on tunnistatud maailma üheks kõige enam taimemürke sisaldavaks toiduaineks. Mitte ainult meil, vaid nii Euroopas kui USAs. Omakasvatatud viinamarju te aga tõenäoliselt ei mürgita.

Põhjus, miks viinamarju on hea kuivatada on see, et nad kipuvad valmima kõik korraga paari nädala jooksul ja nad ei säili praktiliselt üldse värskel kujul. Kuivatamine aga annab võimaluse maiustada nendega veel talvel ja järgmisel kevadelgi kui vahepeal otsa pole saanud.


Söögitegemine

Puuviljakuivatid lubavad luua imelisi tervislikke toite, mida kodus oleks raske ise teha. Lihtne on ise kodus teha jogurtit, vinnutatud liha, müslit, erinevaid rahvustoite. Neil toidud on kasulikud, kuid poest ostes on need üpriski kallid.

Mille järgi valida õiget kuivatit?

Kuivatit kasutatakse rohkem kui ühe-kahe asja kuivatamiseks.

Kui kuivatit kasutatakse paljude erinevate toitude kuivatamiseks, on parim kuivati reguleeritava termostaadiga, millega on toidu kuivatamiseks võimalik määrata kindel temperatuur. Liha jaoks on parim temperatuur 60 – 70 kraadi Celsiuse järgi, samas kui basiiliku jaoks piisab ka 30 kraadist.

Kas kuivati on töös kui pereliikmed on tööl või ajavad asju?

Kui vastus on jah, vali taimeriga kuivati, see lõpetab automaatselt pärast aja täis saamist töö. See võimaldab inimestel kodust eemal olla, ilma et peaks muretsema, et toit kuivab üle. 

Kui palju toitu korraga kuivatatakse?

Neil, kellel on suur juurviljaaed ning kellel on plaanis kuivatada suuri koguseid puuvilju ja juurvilju, on mõttekas investeerida suurema mahutuvusega kuivatisse. 

Toidukuivatis võib kõik riiulid korraga täis laduda. Õhukesed viilud (näiteks puravikud) võivad katta teineteist ainult pooleldi. Kukeseeni võib panna teineteise peale ja lehterkukeseeni nii palju kui riiulile mahub.

Õunaviile ja tomativiile näiteks võib laduda üksteise kõrvale tihedalt serv-serva vastu. Nii on mugavam pärast plaadilt kätte saada kui üksteise peale ladudes ja samuti on kuivamise aeg lühem.

Viinamarju võid kuivatada tervelt aga võid suured marjad ka pooleks lõigata. Tervelt kuivatades läheb kauem aega aga kui vajad pikemaajalist säilitamist, siis on terved rosinad parem kui poolikud.

Kui kaua peab kuivatama?

Puuviljakuivatitel on erinevaid automaatseid programme, mis jälgivad erinevate toiduainete kuivamisprotsessi ja hetke temperatuuri. Kõik on digitaalsel ekraanil reaalajas näha. Nii on muidugi lihtsam. Mõnel ei ole küll digitaalset juhtimist ja programme aga on korralik termostaat temperatuuri juhtimiseks.

Kuivatusprotsessi sobiva aja määramine erinevatele toodetele tuleb juba väikese kogemusega ja kiiresti. Toidukuivatiga on kaasas päris näitlikud tabelid sobivate programmide ja aja kasutamise kohta aga mõned näited, et tekiks mingi ülevaade kui ei ole kunagi varem kuivatamisega kokku puutunud.

Aedviljad saavad reeglina kuivaks juba umbes 3 tunniga. Seened ja õunad umbes 8 tunniga. Marjad (näiteks mustikad) nõuavad 2 ööpäeva. Viinamarjade puhul sõltub kõik marja suurusest ja niiskustasemest korjamisel.

Kasulik on kuivatada näiteks seeni, õunu või paksemaid vilju üle öö. Pole kahjulik, kui seened jt on kuivatis kauem kui vajalik. Mõnel kuivatil näiteks läheb programmi lõppemisel kuivatisse jäetud toiduainete hoidmine automaatselt üle säilitusrežiimile. See on tasane soojendus ja ventileerimine, et vältida niiskuse kogunemist ja muude lõhnade külge jäämist.

Toidukuivatis olevad toidud on kuivad, kui need kergelt käes murenevad, välja arvatud puviljad, näiteks õunad, mis sisaldavad palju suhkrut ja jäävad selle pärast kergelt niiskeks ja elastseks. Tomatite õhukesed lõigud muutuvad näiteks peaaegu küpsisteks kui valmis saavad aga aroom on selle eest võrratu.

Säilitamine

Kuivatatud tooteid peab säilitama kuivas kohas aga normaalsel temperatuuril ja valguse eest kaitstud. Näiteks köögikapis, kust neid on mugav kasutamiseks võtta. Nii säilivad maitseomadused, vitamiinid ja aroom kõige paremini.

Väga põhjalikult kuivatatud toiduained võivad jälle kergesti ümbritsevast õhust hakata niiskust sisse imema kui neid lahtiselt seisma jätta. Nii võib juhtuda näiteks kuivatatud tomatitega kui panete nad toidukuivatist välja võttes köögis lauale ja väljas on just niiske juuli lõpu ilm. Paberkott on hea aga kui majas on üldine niiskustase kõrge, siis tõmbavad kuivatatud viljad ikka aja jooksul natuke õhuniiskust jälle sisse.

Kuivatatud õunte puhul pole sellest midagi, sest nende säilivus ja aroom sellest palju ei kannata. Mahlasemate viljade puhul nagu tomatid, aprikoosid jt on parem hoida kuivatayud tulemust klaaspurgis.

Paberkott on hea, ent klaaspurk on parem - see hoiab ka kuivatatud viljad halbade olmelõhnade külgejäämise ja võimalike putukate eest.

Klientidele meeldib see postitus

4.6/5
8 Ostja hinnangud

Kuidas hindate seda postitust?