- Kamado grilli unikaalne disain
- Keraamilised grillid on mitmekülgsed
- Kamado grill toob esile rikkalikud maitsed
- Keraamiline grill hoiab ühtlast temperatuuri
- Kamado grillis valmivad söed kiirelt
- Kamado grillid on vastupidavad
- Kamado grill sobib ka talveks
- Kamado grilli huvitav ajalugu
Kindlasti oled aina enam märganud nii poodides kui ka teiste inimeste aedades munakujulisi grille ehk kamado grille. Tõepoolest, Jaapani traditsioonilised söegrillid on muutumas aina populaarsemaks just oma unikaalse disaini ning hea ja ühtlase soojapidavuse tõttu. Tõsi, need ei ole siiski ainsad põhjused, miks peaksid valima just kamado-tüüpi grilli - kuid mis siis ikkagi teeb sellised keraamilised grillid nii eriliseks?
Kamado grilli unikaalne disain
Tegu on söegrilliga, mis on üleni keraamiline ning on tuntud oma hea ja stabiilse soojapidavuse poolest. Selle vanaaegne ja stiilne munaga sarnanev disain on tähelepanu pälvinud just professionaalsete kokkade poolt. Paljudel kamado tüüpi grillidel lisaks mõlemal pool grilli väikesed aluslauad, kuhu vajaminevad grillitarvikud küpsetamise ajal asetada. Lisaks on neid grille saadaval mitmetes erinevates värvides. Kamado grillid on suuruselt üsnagi kompaktsed, mistõttu on neid väga kerge hoiustada ning nii võtavad need ka aias vähe ruumi.
Keraamilised grillid on mitmekülgsed
Kamado grillid sobivad ideaalselt liha grillimiseks, suitsutamiseks, küpsetamiseks, röstimiseks ja BBQ jaoks. Selline mitmekülgsus annab võimaluse katsetada kõiki erinevaid roogasi vaid ühes grillis. Näiteks on selle peal võimalik teha isegi pitsat - kamado unikaalse disaini tõttu saab selle pitsakivi abil kergelt pitsaahjuks muuta. Tulemusena saate mõnusalt krõbeda pitsapõhja, pealt täiuslikult sulava juustuga. Kindlasti tasuks grillil proovida valmistada ka klassikalist toitu - šašlõkk, veiseliha, sealiha, ribid ja burgerid. Kamado grill suudab neid kõiki grillida, lisades mõnusa kergelt suitsuse maitse.
Kamado grill toob esile rikkalikud maitsed
Kamado grillid kasutavad puusüsi, mis annab grillitavale roale mõnusalt suitsuse maitse. Keraamilised grillid suudavad lisaks suurepäraselt säilitada niiskust kogu grillimise vältel. See tähendab seda, et õhk on grilli sees tugevalt kinni ja liha tekstuur püsib õrna ja mahlasena. Taoline omadus muudab liha ülimalt maitsvaks - nii saab isegi algaja liha küpsetada justkui professionaal.
Keraamiline grill hoiab ühtlast temperatuuri
Kuna kamado grillid salvestavad suurepäraselt soojust, suudavad nad hoida stabiilset temperatuuri võrreldes traditsioonilise grilliga kauem. Temperatuuri säilitamiseks ja muutmiseks aga tuleb õppida mängima grilli siibriga, et hoida sissetulevat ja väljaminevat õhku tasakaalus. Lühidalt öeldes annab rohkem õhku järsema ning vähem õhku mahedama kuumuse.
Kamado grillis valmivad söed kiirelt
Traditsioonilised briketid võtavad aega 30 kuni 40 minutit, et süttida ja olla toidu tegemiseks valmis. Kamado grillide puhul aga süsi põleb ruttu ning on grillimiseks valmis juba 15 kuni 30 minutiga, olenevalt kasutava süsi suurusest. Lisaks hoiad nii kokku ka raha - võrreldes briketiga on võimalik saavutada sama kuumust palju väiksema koguse süsiga.
Kamado grillid on vastupidavad
Keraamilised grillid on oma olemuselt väga vastupidavad, kuid siiski tasuks sellel lasta ümber kukkuda ning olla selle käistlemisel ettevaatlik. Suuremad vigastused võivad kalliks maksma minna, sest grillide parandamine on keeruline ning uue ostmine on samuti kulukas.
Samas on Kamado grilli pesemine ja hooldamine imekerge. Lihtsalt tuleb puhta lapiga üle käia grillrestid ning seejärel ka alus. Välimine keraamiline osa pesemist otseselt ei vaja ning see ei ole ka soovituslik - traadist või muud tugevad puhastustarvikud võivad grilli välimust rikkuda.
Kamado grill sobib ka talveks
Grilliida ei saa vaid suvel! Kuna kamado grillidel on efektiivne soojapidavus, siis külmad välistemperatuurid ei mõjuta grilli sisemist temperatuuri nagu juhtub see teiste grillide puhul. Sul võib küll vajaliku temperatuuri saavutamiseks vaja minna rohkem põletamisainet, kuid oma hea soojapidavuse tõttu hoiab kamado grill seda palju kauem kui traditsiooniline grill.
Kamado grilli huvitav ajalugu
Kamado grillide esialgne idee pärineb ligi 3000 aastat tagasi Hiinast, kui inimesed leiutasid kamado taolise keraamilise toiduvalmistamise seadme riisi valmistamiseks. Nimelt Qin dünastia ajal leiutati seade nimega yan-steamer, mis aitas riisi keeta kiirelt ja mugavalt. Hiinast viidi seejärel seade Jaapanisse ning jaapanlased panid selle nimeks "kamado". Siiski, selleaegne kamado ei näe üldse välja nii nagu tänapäeval. Tänapäeva kamado grillid on loodud mushikamado põhjal, mis sarnaneb oma kujult just kamado grilliga.
Kui oled parasjagu omale uut grilli valimas, tasub kindlasti kaaluda just kamado-tüüpi grilli ostmist. Kõik eelnevalt välja toodud mugavused annavad sulle võimaluse valmistada mugavalt erinevaid maitsvaid roogasid kogu perele. Kui oled keraamilise grilli osas otsustanud, tasub tutvuda Kaup24.ee laia valikuga.