Kasulikud nõuanded

Mida tähendab Kamado-tüüpi grill ja mis selle eriliseks teeb?

Vaata kõiki Kamado grillide pakkumisi
30.04.2021
grill liha kamado grillil

Kindlasti oled märganud, et aina enam nii poodides kui ka teiste inimeste aedades on näha munaga sarnaneva kujuga grille. Tõepoolest, Jaapanist tuleneva traditsiooniga söegrillid on muutumas aina populaarsemaks just oma unikaalse disaini ning hea ja ühtse soojapidavuse tõttu. Tõsi, need ei ole siiski ainsad põhjused, miks peaksid valima just kamado-tüüpi girlli - kuid mis siis ikkagi teeb selle grilli siiski nii eriliseks?

Unikaalne disain

Tegu on söegrilliga, mis on valmistatud üleni keraamikast ning on tuntud oma hea ja ühtlase soojapidavuse poolest. Selle vanaaegne ja stiilne munaga sarnanev disain on tähelepanu pälvinud just professionaalsete kokkade poolt. Paljudel kamado tüüpi grillidel lisaks mõlemal pool grilli väikesed aluslauad, kuhu vajaminevad tooted samal ajal paigutada kui neid hetkel vaja ei ole. Lisaks on võimalus valida grille erinevates värvides. Lisaks on kamado grillid üsnagi väikesed, mistõttu on neid väga kerge hoiustada ning võtavad ka aias vähe ruumi.

punane kamado grill

Mitmekülgsus

Kamado grillid sobivad ideaalselt liha grillimiseks, suitsetamiseks, küpsetamiseks, röstimiseks ja BBQ jaoks. Selline mitmekülgsus annab võimaluse katsetada erinevaid roogasi vaid ühes grillis. Näiteks on selle peal võimalik teha isegi puuküttel pitsat - nimelt kamado unikaalse disaini tõttu on võimalik neid kasutada kui pitsaahju, sest nad on suurepärased kuumuse eraldajad ja suudavad panna kuumust ühtlaselt ringlema. Tulemusena saate mõnusalt krõbeda pitsapõhja samal ajal täiuslikult sulava juustuga. Kindlasti tasuks grillil proovida ka klassikalisi toite - sealiha, searibid, burgerid ja teised, sest kamado grill suudab neid kõike grillida koos mõnusa kergelt suitsuse maitsega. 

Maitse

Kamado grillid kasutavad puust süsi, mis annab grillitavale roale mõnusalt suitsuse maitse. Keraamilised grillid suudavad lisaks suurepäraselt säilitada niiskust kogu grillimise aja vältel. See tähendab seda, et kuna õhk on grilli sees tugevalt kinni, siis liha tekstuur püsib õrna ja mahlasena, mis muudab liha ülimalt maitsvaks - nii oskavad isegi algajad liha küpsetada justkui professionaalsel tasemel.

köögiviljad ja liha kamado grillil

Stabiilne temperatuur

Kuna kamado grillid on suurepärased soojustajad, suudavad nad hoida stabiilset temperatuuri ka pikemate perioodide vältel võrreldes traditsioonilise grilliga. Temperatuuri säilitamiseks ja muutmiseks aga tuleb õppida mängima grilli siibriga, et hoida sissetulevat ja väljaminevat õhku tasakaalus. Lühidalt öeldes, rohkem õhku tähendab kuumemat grilli ning vähem õhku vähem soojemat.

Kiire ettevalmistusaeg

Traditsioonilised briketid võtavad aega 30 kuni 40 minutit, et süttida ja olla toidu tegemiseks valmis. Kamado grillide puhul aga süsi põleb ruttu ning on valmis grillimiseks juba 15 kuni 30 minutiga, olenevalt kasutava süsi suurusest. Lisaks nii hoiad kokku ka raha - võrreldes briketiga on võimalik saavutada sama kuumust palju väiksema koguse süsiga.

Vastupidavus ja kerge hooldamine

Keraamilised grillid on oma olemuselt väga vastupidavad, kuid siiski tasuks sellel mitte lasta kukkuda ning olla ettevaatlik. Suuremad vigastused võivad kalliks maksma minna, sest grillide parandamine on keeruline ning uue ostmine samuti.

Samas on Kamado grilli pesemine ja hooldamine imekerge. Lihtsalt tuleb puhta lapiga üle käia grillrestid ning seejärel ka alus. Välimine keraamiline osa pesta ei ole vaja ning ei ole ka soovituslik - traadist või muud sarnased puhastustarvikud võivad grilli välimust rikkuda.

liha valmistamine kamado grilliga

Sobib hästi talveks

Grillimine ei pea toimuma ainult suvel! Kuna Kamado grillidel on efektiivne soojapidavus, siis külmad välistemperatuurid ei mõjuta grilli sisemist temperatuuri nagu seda teevad teised grillid. Sul võib küll minna vaja rohkem põletamisainet, et saavutada vajalik temperatuur, kuid oma hea soojapidavuse tõttu hoiab Kamado grill seda palju pikemalt kui traditsiooniline keraamiline või propaanist grill. 

Huvitav ajalugu

Kamado grillide esialgne idee pärineb ligi 3000 aastat tagasi Hiinast, kui inimesed leiutasid kamado sarnase keraamilise toiduvalmistamise seadme, et teha riisi. Nimelt Qin dünastia ajal leiutati seade nimega yan-steamer, mis aitas riisi keeta kiirelt ja mugavamtl. Hiina seejärel viis seadme Jaapanisse Kofun perioodi ajal ning jaapanlased panid selle nimeks "kamado" Siiski, selleaegne kamado ei näe üldse välja nii nagu see tänapäeval näeb. Tänapäeva kamaodi grillid põhinevad mushikamado põhjal, mis sarnaneb oma kujult just kamado grilliga.


Kui oled parasjagu endale valimas uut grilli, tasuks kindlasti kaaluda just kamado-tüüpi grilli ostmist. Kõik eelnevalt välja toodud mugavuse annavad Sulle võimaluse valmistada kogu perele erinevaid maitsvaid roogasi ning seda veel eriti mugavalt. Kui oledki parasjagu seda grilli otsimas, tasuks tutvuda Kaup24.ee valikuga.

Kuidas hindate seda postitust?

PHH Group: Internetinė parduotuvė Pigu.lt Interneta veikals 220.lv E-pood Kaup24.ee Verkkokauppa Hobbyhall.fi E-pood Hansapost.ee

© 2003-2021 DLB Trading OÜ | kaup24.ee ™
Informatsiooni kirjastamine ja paljundamine ilma loata keelatud.