Kasulikud nõuanded

3 võimalust aiasaaduste säilitamiseks

Vaata kõiki köögitehnika pakkumisi
01.09.2020
konserveeritud köögiviljad purkides tumedal laual

Suvi rõõmustab meid igal aastal värskete aiasaadustega – vitamiinirikkad marjad, mahlased tomatid, krõbedad kurgid ning kõikvõimalikud kasulikud köögi- ja puuviljad. Kuna Eesti suvi on üpris üürike, tuleb igast päikeselisest päevast viimast võtta. Ning selleks, et maitsvaid aiasaadusi ka külmal ajal nautida, tasub suvel veidi vaeva näha ning marju-juurvilju kappidesse koguda. Sellest, millisel moel talveks aiasaadusi koguda, alljärgnevas artiklis juttu teemegi.

Selleks on 3 peamist võimalust: külmutamine, kuivatamine ja konserveerimine. Mil moel üht või teist aiasaadust kappidesse koguda, oleneb sellest, millised on teie toitumisharjumused ja ideed.

Näiteks kui kasvatate kodus mustikaid või mustsõstraid ja armastate ülekõige marjakooke, on kõige mõistlikum marju sügavkülmutada. Kui teie kodus ei levi küpsetiste aroom just kuigi sageli ning armastate kohvi kõrvale hoopis krõbedat moosisaia ampsata, on parimaks võimaluseks keeta maitsvaid moose ning säilitada neid väikestes purkides. Kui armastate liha kõrvale vürtsikaid moose soetada, siis tasub neid suvisel ajal omal käel küpsetest tomatitest või teistest aiasaadustest valmistada. Seega, talveks köögiviljade ja puuviljade ettevalmistamisel tuleb kõigepealt läbi mõelda, kuidas neid talvel plaanite kasutate. Nii ei teki olukorda, et järgmisel suvel on kapid moosidest ja külmutatud marjadest pungil.

Järgnevalt vaatame lähemalt üle kõik kolm hoidistamise võimalust.

Külmutamine

Külmutamine on ilmselt kõige lihtsam viis köögiviljade, marjade või puuviljade pikaajaliseks säilitamiseks. Ehkki marju on suhteliselt lihtne külmutada, siis köögiviljade toiteväärtuse hoidmiseks lihtsalt pesemisest, kotti panemisest ja sügavkülma asetamisest kahjuks ei piisa. Siin teile mõned nutikad külmutamise reeglid.

puu- ja juurviljad sügavkülmutuskarpides

  • Ettevalmistus. Enne külmutamist tuleb köögiviljad, puuviljad ja marjad valmistada lõpptarbimiseks nii hoolsalt ette kui võimalik. See tähendab, et asetage need sügavkülma nii, et teil oleks võimalik neid kohe pärast sulatamist kasutada ning et need võtaksid sügavkülmas võimalikult vähe ruumi. Koorige herned kaunadest, lõigake brokoli ja lillkapsas väiksemateks tükkideks, eemaldage marjadelt ja puuviljadelt varred. Ei tasu külmutada ka terveid puuvilju. Parem on need koorida ja mugavateks viiludeks või tükkideks lõigata.
  • Keetmine. Kui külmutate puuvilju ja marju, jätke see samm vahele. Ent peaaegu kõiki köögivilju soovitatakse enne külmutamist veidi keeta ja seejärel korralikult jahutada. Keedetud köögiviljad säilitavad oma värvi ning neis säilib rohkem vitamiine. Selleks pange vesi suurde potti keema ning hautage köögivilju (ärge kunagi küpsetage mitut tüüpi köögivilju korraga), katke pott kaanega ja oodake, kuni vesi uuesti keema tõuseb. Köögiviljade küpsetamiseks kuluv aeg sõltub täpselt sellest, millise köögiviljaga tegu ja millisteks tükkideks see on lõigatud. Näiteks spargleid on tarvis keeta vaid paar minutit, brokolit, rooskapsast või teisi kõvemaid köögivilju tuleb aga keeta vähemalt 5 minutit. Kõige olulisem on köögivilju mitte täielikult läbi keeta, vaid ainult kergelt pehmemaks hautada. Internetist leiate ingliskeelsest artiklist "Bleaching time for vegetables" erinevate köögiviljade soovitusliku küpsetamise aja. Peaaegu kõigi meie aedades kasvavate köögiviljade jaoks piisab hautamiseks enamasti ühest kuni viiest minutist.
  • Jahutamine ja kuivatamine. Kui külmutate puuvilju ja marju, siis piisab külmutatavate saaduste hoolikast pesemisest või külmas vees leotamisest. Seejärel asetage need paberrätikule ja laske hästi kuivada. Kui köögiviljad keedetud, tuleb järgmiseks sammuks need vee ja jääga kaussi asetada. Kui vesi soojeneb, lisage jääd. Seejärel asetage need paberrätikule ja laske kuivada.
  • Pakendamine. Seda on võimalik teha alles pärast köögiviljade, puuviljade ja marjade täielikku kuivamist. Vastasel juhul sulavad kõik saadused üheks suureks tükiks. Kauplustes on saadaval spetsiaalseid jahutuskotte, kuid suurepäraselt sobivad ka tavalised kilekotid või karbid. Kui sügavkülm on äärmiselt väike, tasub kasutada vaakumkotte. Kotist õhu välja pressides on pakend äärmiselt väike ning kui õhk koti sisse ei pääse, on võimalik toitu veelgi kauem säilitada. Tõsi, selleks vajate ka spetsiaalset vaakumpakendajat, mis tõmbab pakendist õhu välja ja suleb koti serva. Selliseid kotte saate kasutada mitte üksnes sügavkülmikus, vaid ka teiste külmkapis hoitava toiduainete jaoks, nii säilib toit tunduvalt kauem värske ja maitsvana.

Siiski tuleb täheldada, et mitte kõiki köögi- ja puuvilju ole võimalik sügavkülmutada. Näiteks ei ole võimalik säilitada sügavkülmas kapsast, sellerit, salatit, kurki, redist ega ka maitsetaimi, sest need muudavad oma maitset ja välimust. Seetõttu tuleks taolise värske kraami jaoks valida veidi teistsugused toidusäilitamise meetodid.

Tasub aga meeles pidada, et asjadest pungil sügavkülmik külmutab halvasti ning see võib teie pakendatud tooteid kahjustada. Kui vajate lisaruumi, tasub kaaluda eraldi sügavkülma või külmakirstu soetamist.


Kuivatamine 

Erinevalt külmutamisest muudab kuivatamine värskete saaduste maitset, seda põhjusel, et vee eemaldamisel muutub ka suhkru tasakaal. Muutuvad ka tekstuur ja suurus. Enamasti võivad kuivatatud köögi- ja puuviljad korraliku säilitamise korral püsida värsked kuni aasta. Kuivatamise meetodeid on 3: ahjus, puuviljakuivatis ja lihtsalt pimedas ja kuivas ruumis. Viimane meetod sobib üksnes ürtide kuivatamiseks, sest nendest eraldub niiskust väga vähe.

kuivatatud puuviljad ja pähklid kausis

Ahjus kuivatamine:

  • Ettevalmistus. Kõigepealt eemaldage mustus. Seejärel keetke ja jahutage köögivilju nii nagu külmutama asudes. Puuviljade ja marjade puhul jätke antud samm vahele. Nende puhul on oluline vaid hoolikas pesu ja kuivatus. Seejärel tükeldage saadused sobiva suurusega tükkideks. Ärge jätke liiga pakse ega suuri tükke, vastasel juhul võtab kuivamine lihtsalt tunduvalt kauem aega.
  • Kuivatamine. Kuumutage ahi umbes 60 kraadini. Asetage puu- ja köögiviljad piisavalt suurte vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Seejärel pange vorm ahju ja jätke uks lahti. Kuivatamine võib kesta paar tundi kuni terva päeva, olenevalt sellest, mida parasjagu kuivatate. Kontrollige pidevalt, kas saadused on piisavalt kuivad, liiga pika kuivatamise korral võivad marjad ja viljad kõrbema minna.

Puuviljakuivatis kuivatamine:

  • Ettevalmistus. Identne ahjus kuivatamisele.
  • Kuivatamine. Asetage tooted spetsiaalsetele kandikutele, lülitage seade sisse ja järgige juhiseid. Puuviljakuivatis kuivatamisele kulub tavaliselt kuni 12 tundi.

Sellest, kuidas endale kõige sobivam puuviljakuivati valida, saate lähemalt lugeda artiklist: Puuvilja-, marja-, seene- või juurviljakuivati: milline osta?


Konserveerimine

Konserveerimine pole mõeldud üksnes kurkide hoiustamiseks. Kui kasvatate porgandeid, rediseid, ube, kapsaid, tomateid, õunu või ploome, siis sobib ka neid ideaalselt konserveerida. Põhimõtteliselt on v&oti