Kasulikud nõuanded

Puuvilja-, marja-, seene- või juurviljakuivati: milline osta?

Vaata kõiki pakkumisi
07.08.2019
kuivatatud puuviljad ja marjad puust kausis

Kodus puuviljakuivati kasutamine on muutumas üha populaarsemaks: kuivatid pole enam ammu vaid neile, kes soovivad suvel ja sügisel korjatud saadusi talveks varuda. Seade sobib suurepäraselt teiste hulgas hulgimüüjatele, sportlastele ja kõigile, kes soovivad nautida enda korjatud kuivatatud ja kasulikke saadusi. Toidukuivati valik sõltub Teie vajadustest ja soovidest, seadme valimisel tuleb arvesse võtta mõningad olulised aspektid.


Horisontaalsed ja vertikaalsed puu- ja köögiviljakuivatid: milline valida?

Ehkki puuviljakuivatid on piisavalt lihtsad seadmed, kohtate seadet valima hakates kahte erinevat tüüpi, millel mõlemal on omad eelised:

Vertikaalsed puuviljakuivatid

Seda tüüpi toidukuivatid on tavaliselt ümara kujuga, nii et kandikud tuleb üksteise peale virnastada ja need on tavaliselt valmistatud kuumakindlast plastist.

Seda tüüpi kuivati valides ootavad järgmised eelised: Siiski seisate silmitsi järgmiste puudustega:
  • Madalam hind. Soodsamate materjalide tõttu maksavad need puu- ja köögiviljakuivatid vähem.
  • Kompaktsus. Seda tüüpi kuivatid võtavad vähe ruumi, mistõttu on lihtne neile köögis sobiv koht leida.
  • Võimalus veelgi enam toitu kuivatada. Täiendavate osade juurde soetamisel on võimalik antud kuivati võimsust suurendada.
  • Ebaühtlane soojusjaotus. See aspekt ilmneb siis, kui soovite kuivatada eriti kõvasid köögisaadusi, kuid enamike köögiviljade ja puuviljade kuivatamisega ei pane Te seda puudust isegi tähele.
  • Vajalik on suurem pingutus. Kuna alused virnatakse üksteise peale, peate parimate tulemuste saamiseks (või lihtsalt neid vahetades) pisut rohkem vaeva nägema.

Seda tüüpi toidukuivatid on ruudukujulised ja kandilised ning aluseid (tavaliselt metallist) saab sahtlitesse sisestada, kuna selleks on olemas spetsiaalsed rööpad.
Horisontaalne puuviljakuivati

Seda tüüpi kuivatitel on järgmised eelised: Siiski märkate järgmisi puudusi:
  • Ühtlane soojusjaotus. Sellises seadmes olev õhuringlus jõuab ühtlaselt kõigi salvedeni, nii et kogu soojus jaotub ühtlasemalt.
  • Lihtne kasutada. Saate aluste vahekaugusi ise reguleerida ja protsessi lõpuks saate vaikselt sooritada muid tegevusi.
  • Ambitsioonikamad retseptid. Ülalnimetatud soojusjaotuse tõttu saab selliseid kuivateid kasutada mitte ainult traditsiooniliste puuviljade, köögiviljade, seente või marjade kuivatamiseks, vaid ka näiteks kõvemate lihatoodete töötlemiseks. Kui Teile meeldib katsetamine, ei valmista seda tüüpi kuivatid Teile pettumust.
  • Kõrgem hind. Vastupidavamate materjalide ja eelpool mainitud eeliste tõttu nõuab seda tüüpi toidukuivati veidi suuremat investeeringut.
  • Suurem suurus. Olge valmis – seda tüüpi toidukuivatid vajavad Teie köögi tööpinnal veidi rohkem ruumi.

Millise suurusega kuivatit Te vajate?

Antud nüanss on väga individuaalne – see sõltub sellest, kui sageli kuivatit kasutate, kus kavatsete seadet hoida ning kui palju ruumi Teil köögis on. Aluste arv võib varieeruda vahemikus 1 kuni 9: kui Te ei kasuta kuivatit ainult talvel, võiksite valida suurema mudeli, kuid kui kasutate seda üsna harva, piisab lihtsamast puuviljakuivatist. Kui kavatsete oma toidukuivatit kapis või sahvris hoida, peaksite arvestama ka seadme kaaluga. Kui see kaalub 7-9 kilogrammi, pole tõenäoliselt mugav seda iga kord ühest kohast teise tassida.

Muud olulised nüansid, millele kuivatit valides tähelepanu pöörata

Kaaludes, millist kuivatit endale valida, tuleks arvestada järgnevate nüanssidega:

  • Võimsus. Võimsamad kuivatid soojenevad kiiremini ning seetõttu võtab kogu protseduur ka tunduvalt vähem aega. Siinkohal tuleb aga arvestada, et võimsad seadmed vajavad ka suuremat väljaminekut – koduseks kasutamiseks piisab täiesti vahepealsest variandist.


  • Lisafunktsioonid. Taimer, automaatne väljalülitus ja ülekuumenemise kaitse on valikulised funktsioonid, mis muudavad kuivatamisprotsessi veelgi lihtsamaks. Soovitame kindlasti valida selline masin, millel oleks võimalus temperatuuri muuta – sel moel on võimalik väga erinevate omadustega köögisaadusi kuivatada.