Kasulikud nõuanded

Mille järgi valida kohviube parima kohvielamuse saamiseks?

Vaata kõiki kohviubade pakkumisi
25.03.2021
kohvioad riidest kotis

Me kõik oleme mingil hetkel seal olnud - seisnud toidupoes riiulite vahel ega teadnud, millest alustada. Olgu selleks siis vein, šokolaad, kartulid, juust või midagi muud. Lõputult valikuid ja võimalusi muudavad raskeks otsustamise, mida endale valida. Uute põnevate maitseelamuste ja avastuste maailm ootab teie valikut, kuni te lõpuks alla annate ning võtate suvaliselt esimese, mis teile silma jääb.

Kohviga on lugu samamoodi. Maailm on täis infot, mida analüüsida, palju valikuid ja mitte kõik ei suuda teid aidata sobiva kohvi valimisel. Toome esile mõned võtmetegureid, mida tuleks arvestada, kui teete järgmise olulise valiku enda või lähedaste jaoks. Olgu selleks siis maitsvate kohviubade ostmine või kohviku menüüs valiku tegemine, olge valmis tegema päeva kõige tähtsam otsus ning valige endale kohvi jaoks parimad oad. Tutvuge ka näpunäidetega, kuidas ideaalset kohvi valmistada

tass kohvi ja kohvioad

Ubade värskus

Üks kõigi aegade suurepärasemaid müüte kohvi kohta on see, et see säilib igavesti. Vastanduv müüt, et kohv läheb halvaks ja seda ei saa kasutada 2 nädala pärast, on samuti mõnevõrra eksitav.

Kuidas siis tegelikult on? Siin on tõesti ainult üks valik. Kohv on puuvili, see on hoolikalt kasvatatud ja töödeldud põllumajandustoode. Nii et värske on alati parim.

Niisiis, kuidas me saame teada, kuidas värske välja näeb? Otsige ube, millel on selge trükitud röstikuupäev. Tõenäoliselt ei taha te ube, mis teile seda teavet ei anna. Nii et olge väga ettevaatlik mis tahes pakendi suhtes, mis kasutab sõna „parim enne“ või millele on peale trükitud mõne aasta tagune number (näiteks “2015”).

Osta võimalikult värskelt röstitud kohv ja maksimaalse naudingu saamiseks kasuta see ära hiljemalt kolme nädala jooksul pärast trükitud röstikuupäeva. Kohviubade ideaalse maitse haripunkt on tavaliselt ajavahemikus 7. kuni 14. päev peale röstimist. Võite endiselt kasutada ubasid kuni 4 nädalat, kuid enamasti hakkab pärast 14. päeva selle kvaliteet ja maitse intensiivsus tuhmuma ning jätavad teile väga üksluised tassitäied ja kurva meeleolu.


Röstikraad (hele või tume)

Siinkohal ei ole õigeid ja valesid vastuseid. Valige isikliku maitseeelistuse järgi selline röst, mis teile meeldib.

Hele vs tume (või hoopis keskmine). Kergelt röstitud kohv (hele) on helepruuni värvi ja ubade pinnal pole õli. Nendel kohvidel on tavaliselt karge happesus, mahe välimus ja erksad maitsed. Keskmise röstiga kohv on pruuni värvusega ja harva õlise pinnaga. Need kohvid on keskmise happesuse, samuti ümardatud maitseprofiiliga. Tume röstitud kohv on tumepruuni värvi ja sageli õlise pinnaga. Need kohvid on madala happesusega ja kipuvad avaldama sügavamaid, tumedamaid maitseid.

kohviubade röstiastmed

Tumedat rösti soovitatakse kohvimasinatele, selleks tutvuge parimate kohvimasinate valikuga, et saaksite kõige kvaliteetsemas masinas kohvi valmistada. Heledat rösti soovitatakse aga käsitsi valmistamiseks.


Ubade segu või üks päritolu

Kui soovite oma kohvi piimaga juua, valige segu. Kui teile meeldib rohkem must kohv, valige ühe päritoluga oad.

Segatud kohvi puhul on enamasti selles segus valitud konkreetsed tooted, mis loovad keeruka ja tasakaalustatud espresso, pidades samal ajal silmas piimapõhist jooki. Segusse on kohvid hoolikalt valitud, et tagada erinevaid maitsenüansse.

Ühe päritoluga kohv on pärit ühest teadaolevast geograafilisest asukohast, näiteks talust või istandusest. See võimaldab kohvijoojal hinnata konkreetset nüanssi, mida see üks kasvupiirkond pakub. Nii et kui olete musta kohvi jooja, siis tajute ja tunnetate seda maitset kergemini ilma, et piim seda varjaks.

Ubade päritolu

Kasvutingimused ja majanduslikud tegurid erinevad kogu planeedil suuresti ning seega pole üllatav, et ühes riigis kasvatatav kohv erineb teistest. Kohv eelistab kasvada troopikas soojematel laiuskraadidel. Seda laiuskraadide riba, kus kohv tavaliselt kasvab, nimetatakse sageli „kohvivööks“. Selles ribas eksisteerib suur hulk muutujaid, sealhulgas kõrgus, sademed, mullatingimused ja päikesevalgus, mis kõik muudavad teie kohvi maitseomadusi.

kohviubade päritolu

Kui otsite puuviljamaitselisi maitseid ja lillelisi aroome, on suurepärane valik alustada Aafrika kohvi sisaldavate segudega. Lõuna- ja Kesk-Ameerika kohv võib olla teile, kui otsite puhast kohvi, millel on õrn pruuni suhkru magusus, millele on lisatud pehmemat puuvilja. Kuna enamik maailma kohvitootmist pärineb sellest piirkonnast, leiate suure tõenäosusega siit sobiva. Brasiilia on hästi tuntud maapähklitüübiga kohvide tootmise poolest. Kolumbias asuvad maitsed on mahedad ja tavaliselt pigem šokolaadised, karamellised ja iirise maitsega.

Kuidas hindate seda postitust?