Kasulikud nõuanded

Mida hoida sügavkülmikus ja mida mitte?

30.12.2020
sügavkülmutatud juurviljad

Kui teie sügavkülmikus valitseb segadus pooltühjade jäätisekarpide, lahtiste külmutatud köögiviljakottide, virnades jääkuubikualuste ja tundmatute karpide näol, mida katab paks jääkiht, siis on aeg muudatusi teha. Sügavkülmas tuleb hoida kindlaid toite, millest mõned ei pruugi isegi pähe tulla, kui mõelda tüüpilistele külmutatud toitudele. 

Sügavkülma kasutamine on suurepärane võimalus toiduvarude tagavara hoiustamiseks, kui teil pole võimalus tarbida värskelt ostetud esemeid. On nii palju toite, mis külmuvad hästi ja võivad seejärel kesta nädalaid või lausa kuid, mis on palju kauem, kui need tavalises külmkapis vastu peaksid. 

Teie sügavkülmik on suurepärane abivahend tulevaste päevade planeerimiseks ja söögi valmistamiseks kiiremateks päevadeks. Kuid see ei ole ideaalne kõikide toitude jaoks - vale toidu sügavkülmas hoidmine võib põhjustada rikutud toidukordi või isegi terviseriske. Tutvuge ka toiduainete sügavkülmutamise nõuannetega, et need õigesti pakitud oleks ja kaua säiliksid.


Mida sügavkülmas hoida

Spinat

Kui külmutatud spinat on pakendatud selle ideaalsel küpsusastmel, siis saate neid süüa ka siis, kui lehtköögiviljade hooaeg läbi on. Võite mitmekesisuse huvides panna sügavkülma ka mõned pakid tükeldatud lehtkapsast. Spinat ei pruugi salati tegemiseks vajalik olla, kuid sulatatuna sobib see küpsetamiseks väga hästi. Saate seda lisada näiteks erinevatesse pasta-, riisi- ja nuudliroogadesse. 

Banaanid ja muud puuviljad

Külmutatud puuviljad on smuuti sees ideaalsed. Võite alustada näiteks banaanide külmutamisega. Külmutatult omandavad banaanid kreemja tekstuuri ja need jätavad kokku segades jäätise mulje. Neist võib saada ka teie hommikuse smuuti kreemjas alus ja need sobivad hästi ka pudru sisse koos teiste puuviljadega.

külmutatud marjad

Pähklid ja seemned

Võib olla ärritav osta suur kott linaseemneid, seesamiseemneid, pistaatsiapähkleid või pekaanipähkleid, et kasutada neist vaid tassitäit mõne retsepti jaoks ja seejärel avastada, kuidas nad halvaks on läinud. Pähklid sisaldavad palju õli, nii et need säilivad toatemperatuuril ainult umbes kolm kuud. Hoidke neid sügavkülmas ja need võivad säilivad aasta või kauem. Pange need väikeste kogustena mitmesse kotti, et saaksite soovitud koguse sealt alati võtta.

Puljong

Külmal talvepäeval on hea suur potitäis puljongit pliidile panna. Tehke seda rohkem kui korraga ära tarbiksite ning pange allesjäänud puljong karpidesse ja sügavkülma. Nii on sealt hea võtta, kui tahate külmadel päevadel ennast kosutada. 

sügavkülmik

Mida sügavkülmas mitte hoida

Piim

Piimaga on natuke keerulisem. Sügavkülmas hoitav piim võib sulamisel eralduda tükkideks ja vesisteks osadeks - mida suurem rasvasisaldus, seda rohkem eraldub. Seda on ohutu süüa, kuid sellel pole just parim konsistents hommikusele müslile või kohvile lisamiseks. Sulatatud piimaga kokkamine ja küpsetamine on tegelikult hea mõte, kuid ainult siis kui seda õigel viisil külmutate, võite üleliigset piima sügavkülmas hoida.

Kartulid

Kartulites on kõrge veesisaldus, nii et pärast sügavkülmikus hoidmist võib tulemuseks olla vesine pehme kartul. Kui aga küpsetate kartuliga sööki ja tahate jääke külmutada, siis võite seda teha. Keedetud kartul jääb peale külmutamist normaalseks, mitte nagu toores kartul. Keedetud pajaroogades või hautistes ei muutu tekstuur eriti palju.

Toored köögiviljad ja puuviljad

Kõik köögiviljad või puuviljad, millel on kõrge veekontsentratsioon, nagu seller, kurk, porgandid ja arbuus ei säili sügavkülmas, sest seal olev vesi moodustab kiiresti jääkristalle. See tähendab, et kui saabub aeg nende sulatamiseks, siis saate pudruse, söödamatu olluse. 

Liha, mis on juba varasemalt sulatatud

Kui võtsite õhtusöögi valmistamiseks sügavkülmast liha, siis ärge kunagi allesjäänud jääke uuesti külmutage. Külmutatud ja sulatatud toidud võivad potentsiaalselt kahjulikke baktereid ligi meelitada kiiremini kui liha, mida sügavkülmas veel hoitud ei ole. Parim variant on küpsetada liha õigele temperatuurile ja kõik ära süüa või uuesti sügavkülma pista alles siis, kui olete kõik võimalikud bakterid juba välja küpsetanud.

Kuidas hindate seda postitust?