Kasulikud nõuanded

Laua katmine: mida silmas pidada?

Vaata kõiki lauanõude ja söögiriistade pakkumisi
26.05.2020
kaunilt kaetud söögilaud peo jaoks

Pidustusteks valmistudes tuleb lisaks maitsvale toidule mõelda ka laua välimusele – kenasti valitud lauakatted on olulised üldise õhkkonna ning külaliste mugavuse tagamiseks. Aastapäeva, pulma või mõne muu suurema sündmuse korraldamisel on see kahtlemata üks olulisemaid detaile, mis nõuab spetsiifilisi teadmisi etiketi kohta. Kui jätate meelde mõned olulised näpunäited, saate selle ülesandega hõlpsalt hakkama.

Lauakatmise põhireeglid

Ükskõik, kas korraldate pidu koduaias või tähistate siseruumides, meeles tuleks pidada järgmisi olulisi punkte.

Üldised näpunäited:

  • Valige lumivalge laudlina ja salvrätikud. Kui see pole võimalik, siis eelistage õrnu ja pastelseid toone – nii ei jää varju roogade ilu.
  • Veenduge, et nõud paikneksid üksteisele võimalikult lähedal.
  • Pange lauale vürtsid – sool, pipar.

Nõude asetus:

  • Asetage taldrikud korrektselt, nihutades neid lauaservast veidi eemale. Alustage suure praetaldrikuga. Sellele asetage suupistetaldrik ja lõpuks supitaldrik. Taldrikute kohale vasakul küljel on hea asetada väike kauss leivaga.
  • Asetage salvrätik prae- või suupistetaldrikule. Selle jaoks võite koha leida ka taldriku vasakpoolsel küljel – siis tuleks leivakaussi veidi ülespoole nihutada.
  • Koogitaldrikud tuleks asetada nii, et nende äär langeks kokku laua servaga. Taldrikutega kohvitassid tuleks asetada neist diagonaalselt eemale. Asetage teelusikas kohvitassi alustaldrikule paremale küljele.
  • Kõik taldrikud võiksid olla minimalistlikus ja elegantses stiilis. Vältige erksaid värve ja väga silmapaistvaid kaunistusi – nii võib roogade välimus tagaplaanile jääda.

Söögiriistade paigutus:

  • Asetage kahvlid vasakule küljele. Seda, kui mitut kahvlit kasutate, oleneb sellest, mitut erinevat rooga külalistele pakute. Taldrikule lähimat tööriista kasutatakse liha jaoks, keskmist kala jaoks ja kõige kaugemat suupistete jaoks.
  • Asetage noad taldriku paremale küljele. Taldrikust kõige kaugemasse kohta asetatud tööriista kasutatakse suupistete jaoks, keskmist kala jaoks ja seda, mis on taldrikule kõige lähemal, teise toidukorra jaoks. Kui pakute suppi, siis lusikas peaks asuma taldriku paremal küljel.
  • Kondiitritooted – taldriku taga, laua keskosa pool. Kahvel tuleks asetada paremale ning nuga ja lusikas vasakule.

Klaaside paigutus:

  • Pokaalid võiksid olla läbipaistvad, et külalised saaksid jookide värvi imetleda. Mida kangem jook, seda väiksema klaasi peaksite valima.
  • Piimaga kohvi juuakse tavaliselt portselanist tassidest ja musta teed kohvitassidest.
  • Tassid tuleks asetada ühte ritta paremale. Alustage klaasiga, mida kõige esimesena kasutatakse. Veeklaas, veini-, dessertveini- ja likööriklaasid on kõige tavalisemad klaasid, mida taldriku kõrvale ritta sättida.

lauakate valgete laudlinadegapühadelaua katmine

kuidas lauda kattakuidas ilusti lauda sättida

Rootsi laud

Pulmi korraldades või lihtsalt suuremat pidupäeva kavandades juhtub sageli, et kõigi külaliste jaoks pole piisavalt istumisruumi. Sellistel juhtudel kasutatakse sageli buffet-põhimõtet – kõik külalised hangivad toitu ühest lauast ja naasevad teise juurde sööma. Nii ei ole pelgalt lahendatud mugavuse küsimus, vaid välistatud ka vajadus teeninduse järele. Sellise laua ettevalmistamisel tuleks arvesse võtta mitmeid olulisi nüansse:

  • Iga nõu juures peavad olema spetsiaalsed tööriistad toidu lõikamiseks ja taldrikule asetamiseks.
  • Einestamiseks valitakse tavaliselt väiksemad, kompaktsed lauad, kuid kõige tähtsam on veenduda, et kõikidele pidulistele jaguks istekohti.
  • Rootsi laud kaetakse tavaliselt maapinnani ulatuva laudlinaga. Laudlina võib olla kenas värvitoonis ning tagasihoidlike mustritega. Lisaks tasub hoolitseda dekoratsioonide eest nagu kimbud või küünlad.
  • Istekohtadega laud asetatakse tavaliselt ruumi keskele, kui see pole võimalik, leidke selle jaoks koht seina ääres.
  • Söögid on tavaliselt paigutatud üksteise peale, nii on neile mugav ligi pääseda.
  • Kõige mõistlikum on toite serveerida rühmadena. Sellest lähtuvalt tuleb valida kõrvale ka tõstmiseks vajalikud riistad. Kastmeid tuleks serveerida eraldi, et igaüks saaks valida endale meelepäraseima.

buffet-laua ideedkaunilt serveeritud Rootsi laud

Rootsi laudrootsi laua mugavused

Kõige populaarsemad lauakaunistused

Selleks, et sünnipäeva või teise olulise sündmuse pidamiseks mõeldud laud oleks täielikult valmis, tuleb hoolt kanda ka dekoratsioonide eest. Kindlasti ei tohiks kaunistustega liiale minna – lauakaunistused ei tohiks segada roogade taldrikule tõstmist ega varjata muul viisil külaliste mugavust. Kõige tavalisemad ideed on:

  • Lilled. Isegi üks õitsev lill muudab laua kauniks ja loob rohkem hubasust. Parim on valida madalamad vaasid ja lilled, et külalised üksteist näeksid ja mugavalt suhelda saaksid.
  • Küünlad. Võluv küünal või küünlajalg ei võta palju lauaruumi, kuid lisab üldisele atmosfäärile soojust ja rahulikkust. Vältige lõhnavaid tooteid – muidu tunnete toidu- ja aroomiküünla lõhna läbisegi.
  • Salvrätikud. Paberist salvrätte on võimalik põnevalt voltida ning muuta laud sel moel veelgi originaalsemaks.

lauakaunistused lilledegaelegantsed salvrätikud taldrikul kauni laua jaoks

lauakate, küünaldegalauakate küünlate ja salvrätikutega

Kõiki nüansse silmas pidades võite olla kindel, et teie pidulaud on kaetud nii nagu peab. Ehkki esmapilgul võib tunduda keeruline kõiki reegleid järgida, muutub see mõne aja pärast automaatseks.

Klientidele meeldib see postitus

4.3/5
8 Ostja hinnangud

Kuidas hindate seda postitust?