Kasulikud nõuanded

Mida saab mikrolaineahjuga teha veel peale toidu soojendamise?

Vaata kõiki mikrolaineahjude pakkumisi
29.11.2019
mikrolaineahi köögis

Me oleme harjunud mikrolaineahju pidama mugavaks kodumasinaks, kus saab kiiresti toitu soojendada või sulatada, ent tegelikult on see väike tehnikaseade suuteline palju enamaks. Mikrouunist on köögis üsna mitmes tegevuses palju abi, vingeimad uued mudelid on sisuliselt nagu ahjud: need küpsetavad, grillivad, röstivad ning teevad isegi pitsat ja küpsiseid! Lisaks tavapärasele toidu soojendamisele ja kokkamisele, saab mikrolaineahju tarvitada ka mitmel muul otstarbel, mis ei ole üldse seotud söögi tegemisega.

Maitsev pitsa mikrolaineahjust

Mikrolaine- ja konvektsioonahjud ehk küpsetusfunktsiooniga mikrouunid sulatavad, küpsetavad ja röstivad toiduaineid. Teatud mudelitel, näiteks kindlatel LG mikrolaineahjudel, on spetsiaalne pitsa valmistamise sahtel, kus saab küpsetada mõnusalt krõbeda pitsa. Või siis valmistada küpsiseid.


Kuivata uunis maitsetaimi

Mikrolaineahju saab edukalt kasutada ka maitsetaimede kuivatamiseks. Selleks tuleb asetada kimbuke aiast korjatud või potis kasvatatud maitsetaimi kahe majapidamispaberi vahele ja lülitada ahi paariks-kolmeks minutiks tööle. Mõnest minutist peaks piisama, et taimed muutuksid piisavalt kuivaks. 

Ürtide kuivatamine on mikrolaineahjus isegi tõhusam, kui tavapärane rippasendis nööril kuivatamine: ahjus aurustub vedelik taimedest mikrolainete mõjul kordi kiiremini ja  aromaatsed ürdiõlid, mis annavad ürtidele nende iseloomuliku lõhna ja maitse, säilivad kauem ja paremini.


Sibula hakkimine pisaravabaks

Kui sibula hakkimine paneb silmad vett jooksma, siis vesistamise vastu on abi sellest, kui lõigata mugulal mõlemast otsast maha tipud ja pista pisarakiskuja 30 sekundiks mikrolaineahju soojenema. Selle ajaga kuumeneb sibul just parasjagu üles, et hakkimisel ei pritsi köögivili enam õhku silmi märjaks tegevaid aromaatseid ühendeid. 

Herned ja oad pehmeks 

Kui eelistate vastlapäeval süüa vanakooli retsepti järgi tehtud herne- või oasuppi, aga unustasite kaunviljad õigel ajal likku panna, siis mikrolaineahi aitab hädast välja. Pange kuivatatud oad või herned kaussi ja lisage iga tassitäie kaunviljade kohta kolme kruusi jagu vett. Kuumutage leotist mikrolaineahjus maksimaalsel tugevusel umbes 15 minutit ja laske siis hernestel veel ca tunni jagu seista.  Pärast kuumutamist ja kuumas vees ligunemist on herned või oad piisavalt pehmed, et võib asuda vanaema retsepti järgi suppi keetma.

Naudi kodus cappuccinot või lattet

Kui teil pole kodus moodsat kohvimasinat või piimavahustajat, aga tahaks nautida piimavahuga kohvi, siis ei ole vaja muud kui mikrolaineahju, kaanega suletavat uuni sobivat anumat ja rammusat piima või koort.