- Maitsev pitsa mikrolaineahjust
- Kuivata uunis maitsetaimi
- Sibula hakkimine pisaravabaks
- Herned ja oad pehmeks
- Naudi kodus cappuccinot või lattet
- Margikoguja abimees
- Midagi rohenäppudele
Me oleme harjunud mikrolaineahju pidama mugavaks kodumasinaks, kus saab kiiresti toitu soojendada või sulatada, ent tegelikult on see väike tehnikaseade suuteline palju enamaks. Mikrouunist on köögis üsna mitmes tegevuses palju abi, vingeimad uued mudelid on sisuliselt nagu ahjud: need küpsetavad, grillivad, röstivad ning teevad isegi pitsat ja küpsiseid! Lisaks tavapärasele toidu soojendamisele ja kokkamisele, saab mikrolaineahju tarvitada ka mitmel muul otstarbel, mis ei ole üldse seotud söögi tegemisega.
Maitsev pitsa mikrolaineahjust
Mikrolaine- ja konvektsioonahjud ehk küpsetusfunktsiooniga mikrouunid sulatavad, küpsetavad ja röstivad toiduaineid. Teatud mudelitel, näiteks kindlatel LG mikrolaineahjudel, on spetsiaalne pitsa valmistamise sahtel, kus saab küpsetada mõnusalt krõbeda pitsa. Või siis valmistada küpsiseid.
Kuivata uunis maitsetaimi
Mikrolaineahju saab edukalt kasutada ka maitsetaimede kuivatamiseks. Selleks tuleb asetada kimbuke aiast korjatud või potis kasvatatud maitsetaimi kahe majapidamispaberi vahele ja lülitada ahi paariks-kolmeks minutiks tööle. Mõnest minutist peaks piisama, et taimed muutuksid piisavalt kuivaks.
Ürtide kuivatamine on mikrolaineahjus isegi tõhusam, kui tavapärane rippasendis nööril kuivatamine: ahjus aurustub vedelik taimedest mikrolainete mõjul kordi kiiremini ja aromaatsed ürdiõlid, mis annavad ürtidele nende iseloomuliku lõhna ja maitse, säilivad kauem ja paremini.
Sibula hakkimine pisaravabaks
Kui sibula hakkimine paneb silmad vett jooksma, siis vesistamise vastu on abi sellest, kui lõigata mugulal mõlemast otsast maha tipud ja pista pisarakiskuja 30 sekundiks mikrolaineahju soojenema. Selle ajaga kuumeneb sibul just parasjagu üles, et hakkimisel ei pritsi köögivili enam õhku silmi märjaks tegevaid aromaatseid ühendeid.
Herned ja oad pehmeks
Kui eelistate vastlapäeval süüa vanakooli retsepti järgi tehtud herne- või oasuppi, aga unustasite kaunviljad õigel ajal likku panna, siis mikrolaineahi aitab hädast välja. Pange kuivatatud oad või herned kaussi ja lisage iga tassitäie kaunviljade kohta kolme kruusi jagu vett. Kuumutage leotist mikrolaineahjus maksimaalsel tugevusel umbes 15 minutit ja laske siis hernestel veel ca tunni jagu seista. Pärast kuumutamist ja kuumas vees ligunemist on herned või oad piisavalt pehmed, et võib asuda vanaema retsepti järgi suppi keetma.
Naudi kodus cappuccinot või lattet
Kui teil pole kodus moodsat kohvimasinat või piimavahustajat, aga tahaks nautida piimavahuga kohvi, siis ei ole vaja muud kui mikrolaineahju, kaanega suletavat uuni sobivat anumat ja rammusat piima või koort.
Kallake piim või koor suletavasse purki või topsi ja raputage seda intensiivselt minut või paar, et tekiks õrnalt vahune tekstuur. Siis pistke piim 30-40 sekundiks ahju. Mikrolained ja kuumus stabiliseerivad vahu ja see ei lahustu koheselt kohvi peale valamisel, vaid püsib joogi peal kena vahuse mütsina.
Margikoguja abimees
Üllatus-üllatus, aga uunist on abi ka kirjamarkide kogujale. Kui soovite albumisse lisada marki, mis on ümbrikule kleebitud, siis mikrolaineahju abiga saab selle kerge vaevaga paberi pealt kätte. Tilgutage lihtsalt margi peale paar tilka vett ja pange ümbrik 15-20 sekundiks mikrolaineahju. Kui soojendatud ümbrik ahjust välja võtta, tuleb mark kerge vaeva ja ilma kahjustusteta paberilt lahti.
Midagi rohenäppudele
Kui plaanite istutada potti maitsetaimi või lilli ning kasutate selleks tavalist peenrast võetud aiamulda, siis on mõistlik see enne potti pistmist mikrolaineahjus steriliseerida. Kuumutamine aitab vabaneda mullas olevatest kahjuritest, umbrohust ja haigustekitajatest.
Steriliseerimiseks asetage kilo jagu mulda kausiga ahju ja kuumutage seda maksimumtemperatuuril- ja võimsusel umbes 1,5-2 minutit. Seejärel laske mullal toatemperatuuril jahtuda. Nüüd saate oma taimed istutada puhtasse ja steriliseeritud mulda.