Kasulikud nõuanded

Mis on Türgi kohv ja kuidas seda valmistada?

07.12.2020
kohvioad ja aurav türgi kohv

Türgi kohv ei ole kohviubade tüüp, vaid meetod kohvi valmistamiseks. See on üks kõige vanemaid viise kohvi valmistamiseks. Türgi kohv on kangem kui tavaline filterkohv, kuid pehmema maitsega kui espresso. Türgi kohvi valmistusviis on umbes 10 g kohvi 100 ml vee kohta. Filtreeritud kohv kasutab 100 ml vee kohta umbes 6 g kohvi ja espressokohv kasutab 100 ml vee kohta kuni 50 g kohvi. Kuna Türgi kohv on kangem kui paljud muud tüüpi kohvid, võib see tervisele mitmeid eeliseid tuua.

türgi kohv

5 põhjust Türgi kohvi proovimiseks

Võib parandada sportlikku sooritust

Kofeiin on hästi uuritud looduslik stimulant, mis võib suurendada sportlikku ja vaimset võimekust. Türgi kohv annab väga kontsentreeritud kofeiini annuse, mis võib olla eriti kasulik sportlastele.

Sisaldab kasulikke ühendeid

Kuna see on filtreerimata, võib Türgi kohv sisaldada rohkem kasulikke ühendeid, kui traditsiooniliselt valmistatud kohv. Kohvioad sisaldavad ühendeid, mis on tervisele kasulikud. Näiteks on tõestatud, et klorogeensed happed parandavad põletikke, veresuhkrut, kolesteroolitaset ja kõrget vererõhku.

Kaitseb vaimset tervist

Kofeiiniga kohvi tarbimine võib kaitsta teie aju teatud neuroloogiliste seisundite, näiteks Alzheimeri tõve eest. Lisaks on leitud, et kohvi tarbimine võib vähendada ka insuldi, Parkinsoni tõve ja dementsuse riski.

Võib avaldada kaitset teatud haiguste vastu

Kohvi joomine võib aidata vähendada teatud haiguste, sealhulgas diabeedi ja südamehaiguste riski. Tavapärast kohvi tarbimist on seostatud ka madalama depressiooni, maksavähi, endomeetriumi vähi ja maksatsirroosi riskiga.

Kardemoni lisamine kohvile võib anda täiendavat kasu

Türgi kohvi valmistamisel kasutatakse sageli kardemoni - maitsvat vürtsi, mida on seostatud mitmete tervise eelistega. Näiteks sisaldab kardemon võimsaid antioksüdante, mis aitavad vähendada põletikku ja seega vähendada krooniliste haiguste riski.


Kuidas valmistatakse Türgi kohvi?

Türgi kohvi valmistatakse traditsiooniliselt potis, mida nimetatakse cezve'ks (hääldatakse jehz-veh) - ehkki iga väike pott sobib. Cezve on väike pika varrega pott, millel on valamisäär. Esiteks jahvatatakse kohvioad ülipeeneks. Jahvatus on peenem kui espresso puhul ja tavaliselt on sellise peene kohvipuru jahvatamiseks vaja käsiveskit. Vähesed elektrilised jahvatusmasinad on masina kokkukleepumise ja ummistumise tõttu võimelised Türgi kohvi jaoks ube piisavalt peeneks jahvatama.

türgi kohvi valmistamine

Türgi kohv valmistatakse tavaliselt jahvatatud kohvi lisamisel tühjale cezve'le ja seejärel lisatakse toatemperatuuril vesi. Siis asetatakse cezve tavaliselt gaasileegi kohale ja kuumutatakse keemiseni. Kuumutamisel ja keetmisel moodustab kohv cezve ülaosas vahukihi. Sel hetkel lastakse kohvil enne uuesti keetmist veidi jahtuda, et tekiks rohkem vahtu. Seda võib korrata kuni kolm korda sõltuvalt isiklikust eelistustest.

Kui kohv on valmis, valatakse peaaegu kogu cezve sisu filtreerimata kujul väikesesse tassi, mille tüüpiline suurus on umbes 60 ml. Kohvi filtreerimata jätmine annab palju suurema kofeiini kontsentratsiooni võrreldes teiste valmistamismeetoditega. Seda tuleb tarbida nelja kuni viie lonksuna, jättes osa kohvist joomata, et mitte tarbida tassi põhjas olevat jahvatatud kohvipuru.

Türgi kohvi saab serveerida magustamata, kuid seda valmistatakse tavaliselt mõõduka koguse suhkruga. Mõnikord pruulitakse seda suhkru ja vürtsidega nagu kardemon ja nelk. Kui soovite juua magustatud Türgi kohvi, tuleb valmistamisel alati juba cezve’sse lisada suhkur. Hiljem pole tassi suhkrut võimalik lisada, kuna suhkru lahustamiseks segades tuleb ka kohvipuru tassis üles. Seega kohvikus peate juba tellides küsima oma kohvi suhkruga, kui soovite, et see oleks magus. Lisaks pakutakse kohvikutes seda sageli kandikul koos väikese klaasi veega ja mõne Türgi maiusega.

türgi kohv ja maiustused

Kui sa pole harjunud Türgi kohvi jooma, siis pane tähele, et sa ei tarbiks seda kohe, kuna siis võid alla neelata kohvipaksu kihi, mis on küllaltki ebameeldiv. Seega on oluline enne kohvi joomist oodata umbes neli minutit, et see saaks piisavalt maitseid omandada. Lugege ka lähemalt, kuidas ideaalset tavalist kohvi valmistada.

Klientidele meeldib see postitus

3/5
2 Ostja hinnangud

Kuidas hindate seda postitust?